kop-klein
kop-kleiner
kop-kleinst
naam
kop_website

SenShoe, innovatief revalidatiehulpmiddel
bij been-, knie- en enkelbreuken

Jaarlijks zijn er duizenden mensen die lijden aan een blessure in een van hun onderste extremiteiten, bijvoorbeeld een beenbreuk. Na een periode van rust begint het revalidatieproces.

De patiënt moet de belasting van zijn been langzaam opvoeren om het been weer op zijn oude sterkte te krijgen. Dit gebeurt stapsgewijs. De fysiotherapeut bepaalt traditioneel puur op het gevoel het gewicht dat de patiënt op zijn been mag zetten. Stel, de patiënt mag zijn been met 10 kg belasten, dan drukt de fysiotherapeut met zijn hand op een weegschaal om te voelen hoe hard hij moet drukken bij 10 kilo. Daarna drukt hij aan de onderkant van de voet van de patiënt om hem te laten voelen hoe zwaar 10 kilo is. De patiënt moet proberen te onthouden hoe dit voelt en mag bij het lopen deze maximale druk niet overschrijden. Dit is natuurlijk on­be­gon­nen werk. De praktijk wijst uit dat het been tijdens de revalidatie voort­durend wordt over- of onderbelast, wat niet bevorderlijk is voor een spoedig herstel.

De SenShoe is een inlegzool die voorzien is van twee flinterdunne sensoren die de door de patiënt uitgeoefende druk meten. Deze sensoren zijn gekoppeld aan een feedbacksysteem (een vibrerende enkel- of beenband) dat de patiënt bewust maakt van de uitgeoefende druk. Dit stelt de patiënt in staat om op een effectieve en efficiënte manier te revalideren.
 
Aanvrager
Mynt Technology (winnaar SPIG innovatieprijs voor studenten 2006)

Doel
Ontwikkeling van een inleg­zool met flinterdunne sensoren die de door een patiënt uitgeoefende voetdruk meten tijdens de revalidatie bij een been-, knie- of enkelblessure.

Subsidieperiode/ looptijd
Looptijd project: 2006 tot heden, Subsidieperiode: zes maanden

Subsidiebedrag
€10.000, - voor het maken van een prototype en de verdere ontwikkeling, productie en promotie van het product.

Follow up
Inmiddels heeft Mynt Technology een octrooi op de SenShoe en is het derde prototype in ontwikkeling. Het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen doet onderzoek naar de werking en verdere toepassingen van de SenShoe. Een bottleneck daarbij is vinden van de juiste proefpatiënten.
 
Ervaring met Spig

Het winnen van de SPIG-subsidie is een belangrijke opstap geweest. We kwamen als drie jonge studenten met een gewaagd, maar veelbelovend idee binnen bij SPIG en de subsidie gaf ons de mogelijkheid om iets met dat idee te doen. Via SPIG zijn we in contact gekomen met de juiste mensen binnen het UMC St. Radboud en is het balletje gaan rollen.​​​​​​​​​​

Meer weten over dit project?

info@mynt-tech.com; T (0628) 68 17 00

SPIG-Nijmegen | Stichting Preventie en Innovatie Gezondheidszorg | ’t Meertje 10 | 6522 KR Nijmegen
 | E-mail: info@spig-nijmegen.nl | KVK nr. 41055077