SenShoe, innovatief revalidatiehulpmiddel
bij been-, knie- en enkelbreuken
Jaarlijks zijn er duizenden mensen die lijden aan een blessure in een van hun onderste extremiteiten, bijvoorbeeld een beenbreuk. Na een periode van rust begint het revalidatieproces.
De patiënt moet de belasting van zijn been langzaam opvoeren om het been weer op zijn oude sterkte te krijgen. Dit gebeurt stapsgewijs. De fysiotherapeut bepaalt traditioneel puur op het gevoel het gewicht dat de patiënt op zijn been mag zetten. Stel, de patiënt mag zijn been met 10 kg belasten, dan drukt de fysiotherapeut met zijn hand op een weegschaal om te voelen hoe hard hij moet drukken bij 10 kilo. Daarna drukt hij aan de onderkant van de voet van de patiënt om hem te laten voelen hoe zwaar 10 kilo is. De patiënt moet proberen te onthouden hoe dit voelt en mag bij het lopen deze maximale druk niet overschrijden. Dit is natuurlijk onbegonnen werk. De praktijk wijst uit dat het been tijdens de revalidatie voortdurend wordt over- of onderbelast, wat niet bevorderlijk is voor een spoedig herstel.
De SenShoe is een inlegzool die voorzien is van twee flinterdunne sensoren die de door de patiënt uitgeoefende druk meten. Deze sensoren zijn gekoppeld aan een feedbacksysteem (een vibrerende enkel- of beenband) dat de patiënt bewust maakt van de uitgeoefende druk. Dit stelt de patiënt in staat om op een effectieve en efficiënte manier te revalideren.