kop-klein
kop-kleiner
kop-kleinst
naam
kop_website

Blikopeners: Jongeren bewust maken van
palliatieve zorg Regio Zuid-Gelderland

blikopeners logoEr bestaan veel projecten over onderwerpen als racisme, groepsdruk bij alcohol- en drugsgebruik, criminaliteit, agressie, radicalisering, invloed van media op attitude, zelfbeeld en eet- en lijngedrag. Het project Blikopeners verschilt van al deze projecten doordat het vanuit sociaal psychologische inzichten kijkt naar het ontstaan van het gedrag dat deze problemen veroorzaakt.

Deze invalshoek maakt de workshops (Bekijk de foto's) zeer waardevol voor scholen die dergelijke problemen willen voorkomen of verminderen. De Blikopeners worden aangeboden als ‘legoblokken’. Er is één basisworkshop (het basisblik) per thema, daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden tot uitbreiding. Het basisblik neemt slechts één lesuur in beslag. Wanneer er meer tijd beschikbaar is, kan het basisblik worden uitgebreid tot een middagprogramma. De workshops geven jongeren meer inzicht in diverse sociaal psychologische processen die gedrag beïnvloeden. Ze ervaren deze aan den lijve en ze leren minder snel te oordelen, toleranter te zijn en zich in een ander te verplaatsen voordat ze reageren.

In de toekomst hopen wij met organisaties uit Nijmegen en omgeving een regeling te treffen dat scholen slechts een deel van de kosten hoeven te betalen. Uiteraard houden wij de prijzen zelf zo laag mogelijk, maar het zou mooi zijn als we de scholen kunnen laten zien dat zij slechts een deel van de kosten hoeven te betalen omdat andere organisaties het overige deel op zich hebben genomen. Op deze manier denken wij ervoor te kunnen zorgen dat in ieder geval alle leerlingen van scholen in Gelderland meer inzicht krijgen in hun eigen gedrag en dat van anderen en de invloeden van buitenaf die hier effect op hebben.
 

Aanvrager
Vormings- en theaterbureau Mind Mix.

Doel
Vertalen van waardevolle sociaal psychologische inzichten in pakkende workshops (Blikopeners), geschikt voor middelbare scholen en ROC’s.

Subsidieperiode/ looptijd
Looptijd project: mei 2009 – april 2010
Subsidieperiode: augustus 2009 – april 2010

Subsidiebedrag
€14.531, -, ingezet voor de ontwikkeling en uitvoering op vijf scholen van vier verschillende workshops.

Evaluatie
Er zijn 20 workshops uitgevoerd op 17 verschillende scholen voor 2603 leerlingen.

De onderwerpen van de workshops waren: Ik en de Ander, Leiders en Groepen, Beïnvloeding en Media en Bewust van je Brein. Na afloop zijn de volgende uitspraken genoteerd:

Docent: “De workshop Bewust van je Brein was amusant en uitdagend en paste goed bij onze profielkeuzeavond. Aanrader!”

Leerling: ‘Ik denk nu wel eerst na voordat ik bij iemand al een gedachte (vooroordeel) heb, en als ik de situatie de schuld geef denk ik ook eerst na of het niet gewoon aan mij lag.”

Begeleiders: “Op dit moment merken we dat steeds meer scholen ons zelf weten te vinden vanwege mond-tot-mond-reclame, onze website en alle andere sites die naar ons verwijzen. Ook zien we dat een flink aantal van de scholen die we met dit Kick-off project hebben bereikt, ons vast in het programma hebben opgenomen. “

 

Ervaring met Spig

“Positief, het persoonlijk contact in de wandelgangen met Carla van Wely van SPIG is erg fijn.” (Martine de Boer).Meer weten over dit project?
info@mindmix.nl,

SPIG-Nijmegen | Stichting Preventie en Innovatie Gezondheidszorg | ’t Meertje 10 | 6522 KR Nijmegen
 | E-mail: info@spig-nijmegen.nl | KVK nr. 41055077