Periodiek organiseert SPIG ook een prijsvraag. Aan de hand van een gerichte vraag kunnen projectvoorstellen worden ingediend. Aan de hand van specifieke criteria selecteert een vakjury de winnaar. De winnaar van de prijsvraag krijgt een relatief grote subsidie voor de uitvoering van het project. Tevens zijn leden van het bestuur desgewenst bereid mee te denken in de uitvoering. Op deze pagina vindt u de zestal prijsvragen die het SPIG in de loop der jaren heeft uitgeschreven.
De eerste prijsvragen van SPIG betroffen tweemaal de Ulbo M.J. Heikensprijs, een prijs van fl25.000 die vernoemd was naar de oprichter van de SPIG, de in 1995 overleden Nijmeegse huisarts.
1. Ulbo M.J. Heikensprijs I (3-12-1998)
De eerste keer werd de prijs op 3 december 1998 toegekend aan het Tusmo project. Tusmo (richtingwijzer) is een project voor en door Somaliërs dat uitgevoerd wordt door de Somalische Vereniging Walaaleye in samenwerking met het Inter-Lokaal te Nijmegen. Het project wil iets doen aan het groeiend onbegrip tussen instellingen en de Somaliërs. Dat gebeurt door middel van voorlichting, advisering en sociale activering van de Somalische doelgroep op terrein van gezondheid, onderwijs en maatschappelijk gebied.
2. Ulbo M.J. Heikensprijs II (24-12-2000)
De tweede keer werd de prijs toegekend op 24 november 2000 aan het Vitalis project. Bij dit project worden kinderen individueel een jaar lang, een halve dag per week, begeleid door vrijwilligers. Het project voorkomt dat kinderen die een moeilijke periode meemaken (opnieuw) in de hulpverlening terecht komen. Het project is voor zowel de kinderen als de vrijwilligers verrijkend.
3. Bert Veerbeek Innovatieprijs (22-03-2007)
Ter gelegenheid van het afscheid van Bert Veerbeek, mede-oprichter en jarenlang secretaris van het SPIG-fonds, is op 2 maart 2007 een Challenge voor studenten van HAN, ROC en Radbouduniversiteit gehouden. Een vijftal inzendingen werden die dag door de indieners gepresenteerd en een vakkundige jury onder leiding van Bert Veerbeek koos Senshoe, een innovatieve schoenzool behulpzaam bij de revalidatie van een gebroken been als meest innovatief idee, bedacht door Mike Broens.
4. Challenge ‘Ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis laten wonen (15-02-2012)
Op 15 februari 2012 organiseerde SPIG een zogenaamde “Challenge voor 1 dag”
Onder leiding van Gijs van Wulfen van de VOORT innovatiemethode werden studenten vanuit ROC, HAN, en Radbouduniversiteit uitgedaagd om in één dag een innovatief idee te ontwikkelen waardoor ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Het op die dag door Sanne Kuijpers en Thijs Sondag ontwikkelde concept van een ‘Veilige Sieraad’, een in een mooi sieraad verpakt alarmeringssysteem, was het winnende idee.
5. Challenge ‘Kinderen in armoede’(18 april 2019)
Onder voorzitterschap van toenmalig wethouder van Nijmegen Renske Helmer-Englebert werd uit zeven inzendingen op 18 april 2019 het initiatief ‘Kinderrestaurant’ van Linda van Aken van Vincentius Nijmegen uitverkozen als beste innovatie bij het thema kinderen in Armoede. Kinderen leren goed en goedkoop inkopen doen en voor elkaar en hun gezin een gezonde maaltijd maken”..
6. Goed voor elkaar challenge (2022)
In 2022 heeft het SPIG de ‘Goed voor Elkaar’-challenge uitgeschreven. De prijsvraag richtte zich op projecten en initiatieven die een bijdrage leverde aan (mentale) gezondheid en onderlinge steun. Juist na de pandemie vond het SPIG-bestuur dit een thema wat aandacht behoefde. De prijsvraag leverde 5 inzendingen op. Het project ‘Gek in de Klas’ van Laura Liebregt kwam na een inspirerende avond als winnaar uit de bus de bus.